Emekli olmadan önceki son 7 yılda ödenen primler neden önemli!



Emeklilik için Sosyal Güvenlik kurumuna ödenen primler önemlidir. Peki emekli olurken; Bağkurdan mı, Emekli Sandığından mı, yoksa SSK’dan mı emekli olacaksınız. Emekli olurken hangi kurumdan emekli olacağını çalışanlar-işverenler belirleyebilir mi? Bu yazımda bunları kaleme alacağım.


Sigortalı çalışanlar SSK statüsünde, Şirket ortağı, esnaflar Bağkur statüsünde, Memurlar ise Emekli Sandığından emekli olabilirler. 2011 yılından önce Bağkurluların sigortalı olabilmesi için zahmetli bir süreci geçirmeleri gerekiyordu. Örnekle; Vergi mükellefiyeti olan bir şirket sahibinin sigortalı olabilmesi için mükellefiyetini kapattırması ve daha sonra sigortalı bir işte çalışması mümkün oluyordu.


Uygulama değişti!


Bağkurlu bir işyeri sahibi sigortalı olarak bir işverenin yanında çalışacaksa mükellefiyetini kapattırmasına gerek bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Bağkurlu işverenin, başka bir işveren yanında sigortalı çalışmasını tespit ettiği takdirde Bağkurlu işverenin bağkurunu askıya alıyor ve sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten itibaren SSK kapsamında primleri ödenmeye başlıyor. Kısacası sigortalı çalışmasından dolayı bu durumda olan işverenlerin işyerini kapatmasına gerek bulunmamaktadır.


SSK neden tercih ediliyor!


Bağkur'dan emekli olabilmek için 9000 gün prim ödemek gerekliyken, SSK dan emeklilik için daha az prim günüyle emekli olabilmek mümkündür. Bu sebeple çoğunlukla SSK tercih ediliyor. Tabi İşyeri sahibi işverenlerin SSK statüsüne tabi olabilmeleri için gerçekten fiiliyatta da sigortalı olduğu yerde çalışmasının olması gerektiğini unutmamak gerekir.


Son 7 yıl önemli!


Farklı kurumlara prim ödemesi yapmış bir kişinin emekli olmadan önceki son 7 yılın önemi büyük. Şöyleki; Emekli olacak kişi, emekli olmadan önceki son 7 yılda en fazla hangi statüde kendine prim ödendiği emekli olacağı kurumu belirliyor. Örnekle; İşyeri sahipliğinden dolayı devamlı Bağkur primi ödemiş bir kişinin sigortadan emekli olabilmesi için sadece bir işverenin yanında sigortalı çalışması yetmiyor. Bu kişinin sigortadan emeklilik şartlarına tabi olması için emekli olmadan önceki son 7 yılda en fazla hangi kuruma adına prim ödenmiş ise o kurumdan emekli olabilmesi mümkün olacaktır. Bunun içinde sigortalı olduğu yerde 3,5 yıldan fazla çalışması varsa sigortadan emeklilik şartlarına tabi olacaktır. Bu sürede 1261 gün ve üzeri olması halinde mümkün olabilecektir.


Borçlanma süreleri 3,5 yıl hesabına dikkate alınmaz!


Bazı sigortalılar son 3,5 yıl hesabı için askerlik,doğum borçlanması gibi borçlanmaların 1261 gün hesabına dikkate alınacağını düşünebiliyorlar. Kanun son 3,5 yılın fiiliyatta çalışılması gerektiğini belirtmektedir. Kısacası borçlanmalar 1261 gün hesabında dikkate alınamıyor.


İkiden fazla kuruma prim ödenmişse durum ne olur!


Kişinin son 7 yılda hem ssk, hem bağkur, hem de emekli sandığına ait ödemeleri varsa 1261 gün ayrımı burada aranmaz. Bu seferde bu 3 kurumdan son 7 yılda en fazla hangi statüden kendine prim ödenmiş ise o kurumdan emeklilik başvurusunda bulunabilme imkanı olacaktır.


Taner Özdemir

Yorum Gönder

0 Yorumlar