Varlık Yönetim Şirketleri Hakkında Merak Edilenler

Son zamanlarda gazetelerde, haberlerde ya da Internette gezindiğimiz çeşitli kaynaklarda oldukça sık karşı karşıya geliyoruz bu kavram ile; Varlık Yönetim Şirketi. Herkes farklı bir şey söylüyor, dolayısıyla da kafalar karışıyor.
Kafaların karışmasının bir nedeni de, Varlık Yönetim Sektörünün Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip olmaması, yani yeni yapılanan bir alan olması. Hal böyle olunca da doğru sanılan yanlışlar, kulaktan kulağa aktarılan rivayetler, varsayımlar borcumuzu devralmış bu şirketlere karşı olan bakış açımızı ister istemez etkiliyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı Varlık Yönetim Şirketlerine dair merak edilenleri sizin için derledik. Merak ettiğiniz, sormak istediğiniz sorularınız var ise, yazının sonunda yorumlarınızı yazarak, yazımızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketi Nedir, Ne İş Yapar?

Varlık Yönetim Şirketleri ödeyemediğiniz kredileri, tahsili gecikmiş alacakları bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan satın alır ve sizinle birlikte, kolay ödeyebileceğiniz, imkânlarınıza uygun, esnek ödeme planları yaparak yeniden yapılandırır. Böylece sizi hem borcunuzdan, hem de hukuki yükümlülük ve kısıtlardan kurtarır. Hayatınızda yeni, ekonomik özgürlüğünüze tekrar sahip olduğunuz bir sayfa açar.

Varlık Yönetim Sektörünün Türkiye’deki Geçmişi Nedir?

Adını yeni yeni duyduğumuz bu sektör Türkiye’de 2002 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Dünyadaki uygulamalara baktığımızda yalnızca ülkemizde denetime tabi olduğunu görüyoruz.
Varlık Yönetim Sektörü Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 2002 yılından bu yana, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu BDDK tarafından denetlenen bir sektör. Şu anda Türkiye’de bu alanda hizmet veren ve BDDK lisansı olan 15 tane şirket bulunuyor. Bu şirketlerin listesine BDDK’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca sektörel gelişimi desteklemek, kaliteli hizmet faaliyetlerinin yürütülmesini ve mesleğin gelişmesini sağlamak adına kurulmuş bir sektörel dernek de bulunuyor. Varlık Yönetim Şirketleri Derneğini de varlikyonetim.org.tr adresinden inceleyebilirsiniz.

Banka Borcumu Benden Habersiz Nasıl Devreder?

Bankaya olan borcunuz, başta bankalar olmak üzere, “alacağını devredecek olan kurum” ile “Varlık Yönetim Şirketi” arasında imzalanan “Alacak Devir/Temlik Sözleşmeleri” ile devredilir. Devir işlemi sırasında ya da sonrasında borcunuzu devir alan varlık yönetim şirketinin sizi bilgilendirmek gibi bir yükümlülüğü de bulunmuyor. Böyle bir yükümlülüğü bulunmadığı için de sizinle tahsilat sürecinde iletişime geçiyorlar.
Banka ya da finansal kuruluşların ürünlerini kullanmaya başlarken imzaladığınız sözleşmelerde, borcun tahsil edilememesi durumunda, üçüncü partilere devredilebileceğine yönelik maddeler bulunduğu için, sizin şahsi olarak borcun devrine itiraz seçeneğiniz de bulunmuyor. Yani borcunuz devredildikten sonra artık bankaya değil, varlık yönetim şirketine borçlu oluyorsunuz.
Aynı şekilde bankaya olan ödeyemediğiniz borcunuzun Varlık yönetim şirketine devredilmesi için şahsi bir başvuru yapma hakkınızın da bulunmadığını belirtelim. Sistem bu devir işlemini belli aralıklarla ihale yöntemiyle gerçekleştiriyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Bankaların uzun zamandır takip ettiği fakat tahsil edemediği gecikmiş alacakları bir süre sonra yüksek maliyetleri, hukuki süreçlerin uzunluğu sebebiyle bankaya yük olmaya başlar. Bankacıların şahsi sorumluluk riski ve bankanın borcunuzda indirim yapamaması gibi nedenler de eklenince bankalar borç dosyalarını devretmeyi tercih ederler. Ve devir süreci başlar.
Bankalar, 2 ya da 3 yıl süreyle tahsil etmeye çalıştıkları fakat sonuçlandıramadıkları alacakları varlık yönetim şirketlerine ihale yöntemiyle devrederler. İhale süreci sonuçlanınca dosyanızı devralmaya hak kazanan şirkete tüm bilgileriniz aktarılır ve şirket tahsilat yapmak için çalışmaya başlar.

Sistemin Finansal Tüketiciye Faydaları Nelerdir?

Borcunuzun devredilmesi, bankadan zamanında kullanmış olduğunuz ve ödeyemediğiniz kredi ya da kredi kartı borcunuzdan kurtulmak için iyi bir fırsat olabilir.
Kurtulamadığınız borcunuz yüzünden kullanamadığınız belki de işiniz için ihtiyacınız olan banka kredisini kullanmaya böylelikle yeniden hak kazanırsınız.
Kredi puanınız yükselir.
Finansal özgürlüğünüze kavuşursunuz.
Manevi olarak borcunuzu geri ödediğiniz için vicdanen rahatlarsınız.

Borcum Varlık Yönetim Şirketine Devredildi, Ne Yapmalıyım?

Borcunuzun devredilmesiyle uzun zamandır ödeyemediğiniz, size yük olan borcunuzdan kurtulmak için iyi bir fırsat yakalamış olabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Her arayana inanmamalı, dolandırıcıların hedefi haline gelmemelisiniz. Bunun için de tekrar BDDK’nın web sitesinden lisanslı varlık yönetim şirketlerini incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Borcunuzu tahsil etmek için arayan firma yetkililerinden borcunuza dair resmi evrakları talep edebilirsiniz. Evraklarınıza ulaştıktan ve inceledikten sonra varlık yönetim şirketi ile ödeme yöntemi hakkında görüşebilirsiniz. Şirket tarafındaki kredi çözüm uzmanınız ile birlikte uygun ödeme planını oluşturup borcunuzu ödemeye başlayabilirsiniz. Ödemeniz tamamlandığında da borcunuzun olmadığına dair belgeyi varlık yönetim şirketinden talep edebilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketi İle Anlaşma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle herhangi bir yanlışlık olmaması adına ödeme planınızda bulunan taksitleri, tarih ve tutarlarını mutlaka kontrol etmeli, anlaşma yaptıktan sonra, güncel borç tutarı bilgisini öğrenmelisiniz. Anlaşmaya istinaden yapacağınız ön ödeme tutarı ve ön ödeme tarihi ile ilgili, şirket temsilciniz ile mutabık kalmalısınız.
Borcunuzla ilgili haciz, rehin, bloke gibi ilave hukuki masraf doğurabilecek durumları, anlaşma yapılmadan önce, mutlaka ilgili varlık yönetim şirketinin Kredi Çözüm Uzmanı veya Müşteri Hizmetleri Uzmanına belirtmelisiniz. Böylelikle sonradan çıkması muhtemel masrafları önceden tespit edebilirsiniz.
Ödeme yapacağınız kanal ya da banka ile ilgili mutlaka net bilgi almalı ve hatalı yere, hatalı bilgilerle ödeme yapmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde ödediğiniz taksitinizin tespit edilmesi zaman alacaktır.
Ödemeniz tamamlandığında borcu yoktur evrakınızı talep edebilirsiniz.
Kaynak:paramkiymetli

Yorum Gönder

0 Yorumlar